Om Koh Tao

Koh Tao ligger som en grönskande kulle mitt ute i havet, 70 km utanför östkusten i Siam bukten. Ön är bara 21 km2 stor och nås med båt från Suratthani och Chumphon på fastlandet.

Koh Tao är en av de tre öarna som ligger här. Koh Tao är den ö som ligger nordligast av dem, söder ut hittar vi Koh Phangan och ännu mer söder ut ligger Koh Samui.

Koh Tao betyder ”Turtle Island” – Sköldpaddsön. Trots namnet finns det inte många sköldpaddor kvar, tyvärr. Men det kan dyka upp någon då och då.

Eftersom Koh Tao är en så pass liten ö finns här ingen flygplats, hit tar man sig endast med båt. Lite bökigt kanske många tycker. Men en fördel med detta är att här finns ingen massturism eller charterturism som många andra ställen i Thailand. Visst har turismen satt sina spår, till det bättre och det sämre, men både thailändare och utlänningar är mer medvetna och vill bevara denna underbara ö.

Därför finns det vissa saker man måste tänka på som turist. Bland annat detta:
Vatten är otillräcklig, speciellt under högsäsong, slösa inte, låt det inte stå rinnande, speciellt i duschen.
Spara på elektricitet.
Skräpa inte ner, använd soptunnor för skräp och plastflaskor.
Försök att undvika användandet av plastpåsar, ta med din egen tygpåse istället.
Använd askkoppar för fimpar, de tar flera år för naturen att bryta ner dem och de förstör stränderna.
Spola inte ner papper i toaletten, det fastnar lätt, men är väldigt svårt att få bort.
Släng aldrig något i havet och när du snorklar, dyker och badar så gäller denna regel:
Titta bara – Rör aldrig!

Koh Tao erbjuder ett brett utbud av restauranger och barer. Shopping av olika slag. Härlig snorkling och dykning. Thai-boxing, gym, klättring, bowling och trapetshopp för den aktiva eller bara lata dagar i solen på en av öns alla vackra stränder. Eller varför inte koppla av med en yoga-klass. Du tar dig runt på ön till fots, med cykel, kör moped, åker taxi eller long-tail båt.
Stämningen på Koh Tao är mer lugn och tillbaka lutad än vad den är på andra ställen, men kvällarna på Sairee Beach kan vara allt från lugna och mysiga till fullt party på Ban’s Fishbowl eller AC Bar!

Res gärna några dagar till de närliggande öarna Koh Phangan och Koh Samui. Dit åker man båt med Lomprayah, det tar ca 1,5 timme till Koh Phangan och 2 timmar till Koh Samui.
Koh Phangan är mest känt för sina Fullmoon-partyn en gång i månaden på Haad Rin Beach. Men Koh Phangan är mycket mer än så. En liten större ö som går att utforska med moped. Vattenfall, tvilling träd och fina stränder.
Koh Samui är den största av de tre öarna. Här finns Internationell flygplats, Samui Airport. På Samui finner ni ett stort utbud av shopping, restauranger  och barer. Lite mer liv och rörelse. Kolla in Big Buddah-templet eller kör Go Kart. På kvällarna dukas det ut bord och stolar på hela Chaweng Beach och man kan äta middag på stranden medan man hör vågornas brus. Ett måste när man är där.

Men Koh Tao är är en pärla för många och så även för oss!!
Hoppas ni också kommer gilla ”Turtle Island”!

Till Stränder →

Lämna ett svar