Uppbyggnad

Vårt drömhus Frangipani Villa på Koh Tao i Thailand


På denna sida ska vi försöka att berätta om hur det är att bygga hus i Thailand.
En sak som vi har blivit väldigt medveten om är:
Att bygga hus i Thailand är inte en dans på rosor!

[fsg_gallery id=”12″]
Fler bilder på husbygget finner ni här

Vi flög till Thailand septemnber 2009 där vi bestämde oss för att ta steget och hoppa inför det okända. Vi skrev kontrakt med byggherren Narong, advokaten Nirut och vår svenska kontakt Lennart, även vår blivande granne eftersom han och hans fru Ann-Marie också byggt hus och på samma område. Med oss den gången var även ett annat svenskt par från Stockholm, Niklas och Nettan, som också vågade hoppa. De skrev kontrakt samtidigt som oss och skulle därmed också bli våra blivande grannar. Vi fick även träffa Micke och Miriam som även de skulle bli våra grannar. Alla var väldigt trevliga vilket vi är glada för idag. Huset skulle stå klart i slutet på juli 2010. Äntligen var steget taget till vårt egna hus i Thailand som vi varit med och designat. Hur kul är inte det!

Dream home

Första spadtaget togs 21 november 2009, då gjöts de första pelarna.
Sen stod byggnationen stilla enda till mars 2010 tills vi kom ner till Koh Tao igen. Då fick vi veta att de hade väntat med bygget tills de hade lagt klart taket på vår närmsta granne Paul’s hus. Så de kunde bygga vårt hus högre och därmed skulle vi få bättre havsutsikt. Byggherren hade lovat att alla hus i området skulle ha havsutsikt, så det var ju en bra väntan. Men denna väntan var helt förskräcklig, för vi fick ingen information om detta under den tiden. Visst ringde vi och frågade vad de sysslade med men de bara sa ”next week, next week”.
De lovade oss att det skulle komma igång varenda vecka, men inget hände. Thailändare är inte ett folk av komunication, tyvärr.
I mars fick vi även träffa vår riktiga byggingenjör, PiOhn som skulle bygga upp vårt hus. Han hade även designat om lite av huset pga att marken är ganska brant och stenen som vi skulle ha i huset var lite större än de tänkt, han fick rita ut huset så helt plötsligt blev det 20 m2 större. Vilket vi är riktigt tacksamma för idag. Den nya ritningen så helt fantastisk ut tyckte vi. Vi skulle bland annat få nivåer på nedre plan och hög takhöjd, detta skulle bli riktigt fint, vi såg det framför oss!

Sen tog bygget riktig fart fram till juni, då det blev stilla igen på byggfronten. Huset var bara halvt uppbyggt vid denna tidpunkt och vi började inse att det inte skulle stå klart i slutet på Juli. De skylde än på det ena och än på det andra. Både vi och Niklas och Nettan hade blivit lovade att de skulle bygga på våra hus växelvis tills de båda skulle stå klara i juli. Deras hus stod klart nästan i tid men vi blev lovade att vårt hus skulle stå klart i slutet av augusti som sen blev september, oktober, november. Då var det plötsligt regnperiod och inget bygge kunde utföras på grund av allt regnande. Nu började vi bli riktigt frustrerade, vi hade bokat resa till Thailand på julafton och räknade med att äntligen få bo i vårt nybyggda hus på paradis ön Koh Tao. De lovade oss igen att huset skulle vara klart när vi kom dit på annandag jul. Men vi blev besvikna än en gång.

Vi anlände till Koh Tao, solen strålade och vi tog första bästa taxi upp till vårt drömhus. Vi hade med oss en hel laddning med saker till huset som vi hade inhandlat på Samui dagen före. Köksredskap, prydnader, bordslampor, tv, handdukar, lakan m.m. Vi hade med oss massa saker från Norge också, så vi hade verkligen fullastad taxi upp. När taxin kommer upp till vändplanen och vi ser upp på vårt hus känns det otroligt bra och roligt. Men när vi kommer upp på terrassen ser vi att inga fönster är isatta, allt är inte målat, badrummet var okaklat, ja det var hur mycket som helst kvar att göra inomhus. Vi mötte PiOhn i trappen upp och han var uppriktigt ledsen att huset inte var färdigt.

2010-12-29Ja, vad kunde vi göra. Så istället för en tre veckor härligt slapp-semester blev det en tre veckor lång jobb-semester för att försöka få Narong och PiOhn att färdigställa vårt hus så fort som möjligt, vi hade tidspress också. Tomas kunde bara vara i Thailand till mitten av januari och därefter skulle jag, Linda stanna kvar och få besök av min mamma och hennes väninna och man. Vi skulle bo i huset innan Tomas åkte hem och sen skulle mamma också bo där. Så vi var ritktigt stressade och frustrerade igen, och vi fick även uppleva att om det regnade på morgonen kom det inga byggjobbare på hela dagen. Thailändare är inte ett folk av snabbhet.

Men vi kämpade på, fönster och dörrar kom på plats, det blev målat, toaletten blev kaklad, vatten kopplades in, köket kom på plats och sista natten Tomas hade på Koh Tao fick vi äntligen sova i vårt drömhus. Jag, min mamma och väninnan med man flyttade upp till huset några dagar senare.

Nu tror ni nog att allt är guld och gröna skogar eller hur?
Men trots att huset blev beboeligt till slut så är det fortfarande små pyssel kvar, det ska målas och slipas på trappor och räcken. Toaletten ska fixas till och köksskåp ska bytas ut. Trädgård ska planteras så det blir fint och grönt när man kommer upp till huset. Krukor och plantor ska inköpas till terrasserna. Sen förhoppningsvis inom en snar framtid ska det byggas pool. För självklart måste man ha pool i Thailand. Vi har otroliga pool och poolområdes planer som vi snart ska sätta i verket!

Nu när vi var där i januari startade vi även upp vårt Thai Co Ltd, Frangipani Villa Koh Tao. Detta är för att vi ska kunna äga marken som vårt hus står på, som nu ägs av Lennart och hans Thai Co Ltd. Marken flyttar vi över när vi flyger till Thailand i juni. Då blir allt vårt, äntligen. Vi fick även den blå boken för huset, där i finns vår adress till Frangipani Villa.

Nu i efterhand har vi fått veta att byggherren Narong har en hel del pengaproblem, han är skyldig pengar lite här och där. Detta har givetvis påverkat bygget av vårt hus och alla andras hus i området. Det har även påverkat vår syn på thailändare att inte lita blint på dem, som vi så naivt gjorde i början av vårt husbygge. Nu är vi glada över att vi har fått ett nästan färdigt hus, där bara lite små saker återstår att fixa. Men det är många fina detaljer som uteblivit pga Narong som han lovat att göra för oss, som vi förmodligen aldrig kommer få till om vi inte betalar igen, till någon annan som får göra det!
Men som det ser ut i dagsläget kommer vi aldrig kontraktera eller bygga något med Narong igen. Han har totalt förbrukat vårt förtroende både för han och andra thailändare. Nästa gång vi bygger något kommer vi var utomordentligt noga med allt. Speciellt vem vi betalar pengar till och absolut inte betalar några stora summor åt gången till!

Trots allt fick vi ett otroligt fint slutresultat, men som behöver finslipas lite. Fast vi tror att det alltid finns saker att fixa till oavsett om man har hus i Thailand eller Sverige.
Här kan du se hur det ser ut hittils. Bilder Frangipani Villa.

Hoppas våra tankar och upplevelse kan hjälpa andra. Har du frågor, tveka inte att kontakta oss.

Och vi längtar så mycket efter att få ta en ”kall” på vår härliga terrass!

Lämna ett svar